Ad notam: Sympatisk lesning av en kritisk lesning av en kritisk nylesning.

Arles, France.
The Persuader © Knut Skjærven. (Arles, Frankrike 2001)

Ad notam til en kritisk lesning av en kritisk nylesning. Noe i den stilen.

Jeg har hatt artikkelen liggende i lengre tid og har lurt på om jeg i det hele tatt skulle skrive om den. Ikke en anmeldelse av en anmeldelse, men snarere en note om at den finnes. Et ad notam.

En forspilt mulighet kaller Andreas H. Hvidsten sitt bokessay fra 2015. Det er en omtale og anmeldelse av boken Hans Skjervheim – en kritisk nylesning.  Utgitt på abstrakt forlag i 2014. Og den siste boken som er skrevet om en av Norges største filosofer gjennom tidene: Hans Skjervheim, Myrkdalen, Voss.

Hvidsten er skuffet. Og hård i sin kritikk.  Sjelden har så mange forstått så lite, synes tråden å være.

Jeg er helt med på at Hvidsten kan sin Skjervheim. Han har skrevet en elegant artikkel krydret med en del raffinementer. Jeg liker spesielt poenget med den asymmetriske forståelsen: «… i enhver faktisk situasjon er det som regel noen som har skjønt mere enn andre». Modig og vittig, men riktig.

En ting undrer meg, hvis jeg da har lest den samme artikkelen som Hvidsten har skrevet: Hans Ebbing’s bidrag til nylesningen er ikke nevnt med et eneste ord. Det er der sikkert en forklaring på.

Jeg leste boken før jeg leste Hvidsten’s artikkel. Det kan ikke være rigtig, tenkte jeg. Har denne debatten og disse holdningene ikke har flyttet seg i løpet av de siste førti årene? Er det fortsatt Ebbing versus Skjervheim som i Bergen i syttiårene. Med Dag Østerberg dansende omkring.

De andre forfatterne kjenner jeg ikke. Ikke at det gjør en stor forskjell.

Jeg var ikke imponert over hverken formen eller innholdet og la boken fra meg. Alt så ut til å være ved det gamle. Skjervheim mot resten av verden i en grunnleggende misforståelse og undervurdering av hva hans hermeneutiske tilgang kunne bety for norsk og (til dels) skandinavisk filosofi.

Skjervheim ble møtt av den akademiske janteloven i full utfoldelse. Først ved Roskilde Universitets Center i Danmark, senere ved institutter i Olso og i Bergen.

Det tok til slutt livet av ham. Det er ikke noe det overflatiske skandinaviske frisinnet  bør bryske seg med.

Skjervheim har vært på vei ut. En prosess som har pågått over mange år. Bøkene hans er utgått fra forlagene og de finnes knapt nok antikvarisk. Jeg har hatt store problemer.

Heldigvis forholder det seg slik at visse ting ikke i lengden lar seg forbigå. Ikke hvis de er viktige nok. Objektene slår tilbake.

Det holder på å skje nå. Europa er ontologisk forvirret og plastikken fra overoptimismen lander langt kysten. Noe i den menneskeløse forståelseshorisonten har gått skjevt. Tid til å tenke seg om.

Henger tingene sammen? Ja det gjør de.

Skjervheim’s ideer blir mere og mere aktuelle, skriver Hvidsten. Det har han helt rett i.

Der ligger et stort potensiale og venter i forlengelse av Hans Skjervheim’s univers. Det har Hvidsten også helt rett i.

Jeg håper at flere oppdager dette.

Spørsmålet er hvem som kan og vil ta opp hansken. Også som redaktør. Både Jon Hellesnes og Gunnar Skirbekk og til å få fatt på. Der er også andre.

En forspilt mulighet? Kanskje det. Jeg øyner nye sjanser. Hans Skjervheim har gjort forarbeidet. Der er nok å ta av.

Landet ligger faktisk helt, helt åpent.

Andreas H. Hvidsten fikk Skjervheimprisen for sin artikkel i 2015.


Andreas H. Hvidsten: En forspilt mulighet. En kritisk lesning av en kritisk nylesning, Norsk  filosofisk tidsskrift, vol. 50, nr 1. s 35-46. Universitetsforlaget.

Per Otnes, Dag Østerberg, Hans Ebbing, Olav Mjaatvedt: Hans Skjervheim, – en kritisk nylesning, abstrakt forlag, Oslo 2014.

#andreashvidsten #andreashhvidsten #knutskjærven #knutskjaerven #hansskjervheim #skjaervheim #skjaervheimseminaret #husserl #edmundhusserl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s