Objektene tar hevn

Jolly Good (1 of 1)
Stress © Knut Skjærven

På en gang oppløftende og dypt deprimerende lesning.

Jeg har endelig fått fatt i et eksemplar av Hans Skjervheim: Mennesket (Universitetsforlaget, Oslo 2002). Samlet av Jon Hellesnes og Gunnar Skirbekk. Med en robust introduksjon av de to redaktørene. En filosofisk fornyer, kaller de Skjervheim.

Av alle steder, har jeg fått boken fra Roskilde Universitetsbibliotek. Via mitt lokale bibliotek. Fjernlån.

Roskilde Universitetscenter (RUC) var det universitetet som gjorde det så vanskelig for Hans Skjervheim at han etter kort tid valgte å sette nesen hjemover. Tilbake til Norge og Universitetet i Bergen.  I Danmark ble han mobbet ut av marxistiske studenter midt på syttitellet. Han fikk den første akademiske knekken der. Den kom han seg aldri over.

Boken er noe av det siste som er skrevet om Skjervheim. Når en ser bort fra den såkalt kritisk nylesningen som utkom i 2014. At hovedartikkelen der, er skrevet av Hans Ebbing, må jo for mange fortone seg som en redaksjonell vittighet.

Oppløftende, fordi Hans Skjervheim: Mennesket overhodet er samlet og utgitt.  Og fordi den trekker trådene til den kanadiske filosofen, Charles Taylor, som nesten 40 år etter Hans Skjervheim’s fremsatte sine idéer på slutten av femtitallet, kom på liknende tanker.

Deprimerende, fordi jo ikke er gått spesielt godt for dem som opponerte mot den gjengse epistemologiske modellen med røtter hos den franske filosofen René Descartes.

Mange av opponentene mødte veggen og i dag er vel hele historien tett på  være en saga blott. Objektivistene har vunnet.

Det skulle man tro.

Med den lille aberdabei at den virkelige virkeligheten (sakene selv) jo ikke har forandret innhold. Ikke kan forandre innhold. (Husserl’s uttrykk).

Sakene selv er som de er og som de alltid har vært. Selv i tider med lag av alternative virkeligheter.

Folk flest, og dem som ikke mener å tilhøre folk flest, har ikke oppfattet at det er en vesentlig forskjell på første- og annenfilosofi. Førstefilosofi er det som er og som ikke kan være anderledes. Annenfilosofi er det som er, men som godt kan være anderledes.

Skjervheim var førstefilosof og hadde rett i mye av det han tenkte og sa. Det har han fortsatt, men andre må nå løfte flagget.

Se på Europa og på den vestlige verden i disse årene. Objektene er i gang med å ta hevn.

Der er, som jeg ser det, fortsatt et stort lerret å bleke.  På en gang deprimerende og oppløftende.

Kanskje er det på tide med en kreativ nyskidring af Skjervheim’s filosofi. (Dette uttrykket har jeg lånt fra introduksjonen til Hans Skjervheim: Mennesket.)

God dag :-).

Klikk Hans Skjervheim for å se alle postene om Hans Skjervheim.

© Knut Skjærven.
København, den 3. september 2018.

#skjervheim #hansskjervheim #knutskjærven #knutskjaerven #gunnarskirbekk #jonhellesnes #hemnentilobjekta #charlestaylor #fenomenologi

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s