En virkelig kritisk nylesning

vibrance-3
Tango © Knut Skjærven.

Agendaen.

Som antydet skal dette prosjektet ende opp med en rekonstruksjon av deler av Hans Skjervheim’s filosofiske verden. Oppgaven blir og gjenlese og nylese de viktigste bøkene og de viktigste artiklene han har skrevet. Dette arbeidet er jeg i gang med.

Det kan ikke bli annet enn en rekonstruktion. Konstruksjonen er gjort allerede.

Jeg har lest Hans Ebbing, Olav Mjaatvedt, Per Otnes, Dag ØsterbergHans Skjervheim – en kritisk nylesning, men er overrasket over hvor lite tingene har flyttet seg.

Filosofi går ikke ut på å flytte kommaer i det andre har skrevet. Det er ganske uinteressant, og kan høyst være en del av et forberedende arbeid.

Det er ingen grunn til å male med små pensler. Det gjorde Hans Skjervheim ikke. Nu holder han på å bli glemt. Fordi folk flest har problem med store strøk.

Er Skjervheim da spesielt interessant? Ja, det er han. Av den simple årsaken at han hadde rett i mye af det han sa. Og han har fortsatt rett.

Det politiske og det nasjonalpolitiske legger jeg helt til side. Det er et bevidst fravalg. Jeg holder meg heller til sakene selv. De sakene selv som gjør det mulig å bli opptatt av andre saker. Av alle andre saker.

Jeg kaller det «en sympatisk lesning» av Skjervheim’s filosofi. Den går ut over det som han selv skrev. Og reduserer også i stoffet. Helt i forlengelse av den måten han selv tenkte og arbeidet på.

Kan jeg gjør dette på samme tid som jeg holder på med alt annet? For eksempel det å ta bilder, skrive kommentarer, bedrive slektshistorie og mye mere. Saktens. Nå har jeg jo sett utsynet fra hytten i Myrkdalen. Derfra kan du se langt.

Skjervheims sokratiske metode er kjent fra den fenomenologiske tradisjonen. Men ikke velkjent. Den går i korthet ut på selv å finne svarene på de spørsmålene som stilles.

Slik må du derfor selv koble fotoet ovenfor med teksten nedenfor. Kanskje er der en sammenheng. Kanskje ikke.

Street photography, som er det jeg (også) holder på med, er bare en annen måte å bedrive filosofi på.  Hvert enkelt foto inneholder Skjervheim’s samlede verker. Og dem til Husserl.

God aften :-).

Klikk Hans Skjervheim for å se alle postene om Hans Skjervheim.

© Knut Skjærven
København, den 12. juli 2018.

#hansskjervheim #knutskjærven #knutskjaerven #husserl #edmundhusserl #fenomenologi

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s