Hans Skjervheim er langtidsholdbar!

 

img_7993.jpg
Hans Skjervheim © Knut Skjærven.

Ja, nettopp.

Et Ad Notam skal på plass her:  Hans Skjervheim’s filosofi er langtidsholdbar. Ikke alle har oppdaget det ennå, men slik er det nå alligevel. Tro meg.

Årsåken til denne holdbarheten er det faktum at Hans Skjervheim, på tross av alt det bråket som var om hans person og enkelte av hans synspunkter, også drev med first philosophy: førstefilosofi.

Det er viktig å skjelne mellom førstefilosofi og en mer avgrenset filosofi. La meg kalle det siste for sektorfilosofi. Sektorfilosofi beskjeftiger seg med en begrenset del av virkeligheten. Førstefilosofien omfavner det alt sammen. Inkusiv alle sektorene.

Det som karakteriserer førstefilosofiens objekt eller sak, er at den/det ikke flytter seg. Den er uforgjengelig. Den vil eksistere til alle tider, i den samme formen og under de samme basale vilkårene. (Jeg kommer tilbake til dette, men ikke i denne posten).

Det handler om at avdekke betingelsen for muligheten.

Godt nok kan den overflatiske oppfattelsen og beskrivelsen av denne betingelsen endre seg over tid, men slike opfattelser og eventuelle beskrivelser vil alle vil ha det til felles at de er et uttrykk for betingelsen for muligheten.

En art Catch 22, som du ikke kan komme utenom.

Spør du til Hans Skjervheim i dag, får du ikke mange svar du kan bruke til noe. Hvis du spør etter bøkene hans hos Akademika i Bergen, henviser de til biblioteker og antikvariater. Det synes som om førstefilosofi er gått av mote.

Skjervheim står ikke lenger på noen pensumlister. Heller ikke ved hans gamle institutt ved Universitetet i Bergen. Også der er førstefilosofien gått av mote. Skjervheim like så.

Jeg har de vigtigste, tidlige bøkene Skjervheim skrev.

Og jeg har skaffet de siste som er skrevet om ham: Jan Inge Sørbø sendte meg vennligst et eksemplar av boken Hans Skjervheim – ein intellektuell biografi (Samlaget 2002). Jeg fikk, Hans Skjervheim – en kritisk nylesning, sendt fra forlaget (Abstakt Forlag 2014). Jeg kjøpte, Jon Hellesnes: Om Hans Skjervheim (Samlaget 1999)fra et antikvariet i Fjærland.

Jeg er i gang med å gjennlese de viktigske tekstene og trekke ut essensen av det han skriver om og omkring førstefilosofien. Jeg kalder det en sympatisk lesning.

En sympatisk lesning omfatter både det Skjervheim skrev og det han ikke skrev. De to tingene henger sammen og utgjør Skjervheim’s bidrag til norsk, nordisk og europeisk kultur.

Med litt god vilje har han hatt betydning alle disse stedene.

Hvordan kan jeg forholde meg til det Skjervheim ikke skrev? Det kan jeg gjøre ved å forholde meg til det samme filosofiske bakteppe som Skjervheim hadde. Kikk grundig på fotoet ovenfor så vil du forstå hva jeg mener. Ingen har lovet deg at det skal være lett.

Dessuten er mye av det Skjervheim skrev om, såre enkelt. Han hadde fatt i flik av en virkeligheten, som utfolder seg selv hvis du fatt i de samme trådene. Det var nok også slik han også helst ville ha det.

Begge delene holder på å gå i glemmeboken.

Der kommer mere.

København, den 27. mai 2017.
© Knut Skjærven.

#hansskjervheim #skjerveheim #voss #vossestrand #firstphilosophy #knutskjærven #knutskjaerven #jonhellesnes #janingesørbø

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s