Tilbake til virkeligheten

 

IMG_7871
Keep The Hat On © Knut Skjærven.

Den kom med posten en liten uke etter jeg hadde skrevet til forlaget.  Passer godt inn her, tenkte jeg.

Det er ikke meningen å komme med lange bokanmeldelser, men å peke på bøker som jeg finder interessante. Dette er klart en av dem. (For øvrig kan formen variere).

Tilbake til virkeligheden. Med undertittel: Kampen mod fake news, løgne og manipulationer. Skrevet av den danske journalisten, Pierre Collignon.

«Jeg ser fake news som en mindre del af et stort problem med misinformation og forvirring om, hvad vi kan stole på. Og det er et alvorlig problem, som udspringer af internettets revolution, fremkomsten af hyperpartiske medier og den faktarelativisme, som vi har arvet fra postmodernismen», siger han.

Boken er interessant av flere årsaker.

For det første gir den et robust historisk overblikk over hvordan løgn og manipulasjoner har vært brukt som politiske redskaper gjennom generasjoner. Saken er altså ikke ny.  Men for oss som er døbt i Domkirken og konfirmert i Johanneskirken, og som i mange år ikke var klar over at verden var gått beserk, er den moderne virkeligheten ganske overveldende. Forsterket av fenomener som internettet, sociale medier, Putin, Trump og Erdogan. You name them.

For det andre er boken interessant fordi den forholder seg til viktige filosofiske spørsmål som sjelden eller aldri diskuteres i sammenhenger som disse. Cadeau til Collignon for å ta opp dette perspektivet. Jeg skal komme tilbake til det nedenfor.

For det tredje er boken interessant fordi Pierre Collingnon nylig har tiltrådt som redaktør av debattsidene i den danske avisen, Berlingske. Han har derfor kort vei til å omsette teori til praksis med det samme.  Det har jeg forventninger til.

 

Er der en vei ut av morasset? Det mener Pierre Collignon. Les boken selv og finn ut av hvordan.

Jeg lovet å komme tilbake til den filosofiske dimensjonen. Et par kommentarer.

Collignon arbeider med to varianter av begrepet objektivitet: Ontologisk objektivitet og epistemologisk objektivitet. Disse forstår han på denne måten:

«Ontologisk objektivitet handler om virkeligheten som den er. Man taler om objektive fakta, som uafhængig af menneskelig observation bare findes. Se også sandhed

Epistemologisk objektivitet handler om, hvordan vi beskriver og undersøger virkeligheden, fx. med den naturvidenskabelige metode.»

Hvis du i bestrebelse på å nå sannheten bruker begrepet ontologi, er det bedre at begrepet har en inkluderende betydning. Ontologi er det som er og ikke en delmenge av det som er. Epistemologisk objektivitet bør ikke operere sidestilt med ontologisk objektivitet. For eksempel er naturvidenskabelig metode en avart av en mere grunnleggende metode som inneholder både den og andre områdespeciefikke metoder e.g. sosialvitenskapelig metode.

Den mere grunnleggende metode utspringer av det faktum at mennesket alltid, og med nødvendighet, forholder seg til noe «utenfor» seg selv. Fenomenologene kalder det for intensjonalitet. Ikke mere om det her.

Saktens! Jeg forstår godt hva Pierre Collignon mener, men de to objektivitene virker forstyrrende og kan lede til den tro at sannheten, uten opplevelsen av sannheten, eksisterer i et lag for seg selv.  Sådan er det ikke og sådan kan det ikke være.

Dette gjør ikke tingene ultimativt relative. Det vil fortsat være slik at noen virkeligheter er mere virkelige enn andre.  Det er dem vi skal ha frem igjen.

Boken anbefales så absolutt. Velskrevet, veltenkt og vel timet.  Og vel også etterhånden nødvendig. Det tror jeg på. På en skala fra 1 til 10 er vi oppe i den øverste halvdelen :-).

© Knut Skjærven.
København, den 22. mai 2018.

Pierre Collignon: Tilbake til virkeligheden. Kampen om fake news, løgne og manipulationer, Gyldendal 2018, København.

#pierrecollignon #tilbagetilvirkeligheden #knutskjærven #knutskjerven #gyldendal #berlingske #berlingskedebat #keepyourhaton #keephaton

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s