Slik ble Borsalino beverhår, min!

Borsalino 20042011 (1 of 1)
Petigas, København. Knut Skjærven.

Jeg er i dag den glade ejer av en Borsalino Beaver. Borsalino beverhår.

Bedre kan det ikke bli når det snakkes om hatter til menn. Borsalino er merket over dem alle. Kjent, blant annet, fra Hollywood film. Tenk på Casablanca. Humphrey Bogart var en av dem som gjorde disse hattene berømte. Fedora er modellen og denne specielle udførelsen er, som sagt, laget av beverhår. Top of the game.

Jeg hadde kikker på den i mange år, der den hang i vinduet hos Petigas på Købmagergade. Ikke langt fra Strøget i København. Forretningen ligger der fortsatt. Og selger fortsatt eksklusive hatter. Uten tvil et besøk verd.

Eieren var en eldre københavner som ikke brydde seg om å endre på vindusutstillingen. Hattene hang der år etter år. Ble falmet av lyset.

Så en dag, for noen år siden, var der plutselig forandring. Utstillingen ble endret. Færre hatter og nyere modeller. Det lyste av en mindre revolusjon.

Jeg tok mot til meg, og gikk inn i forretningen. Der var kommet ny eier, Bernhard Tommerup.  Det var forklaringen på den nye utstillingen. Nysgjerrig spurte jeg etter beverhatten.

Nei, den var blitt så falmel av lyset at den var tatt inn for reparasjon. I hvert fall kunne den ikke selges. Den befant seg i baklokalet. Tommerup, fortalte meg dette.

Et år senere var jeg igjen i forretningen. Jeg fikk lov til å fotografere det originale interiøret.

Om jeg fortsatt var interessert i beverhatten, spurte Tommerup? Jo, det var jeg da. Prisen var opprinnelig danske kroner 4.200,00. Eller kroner 5.400,00 på godt norsk. Litt over min liga, tenkte jeg.

Jeg kunne få den. Hele gratis. Den kunne ikke selges, mente eieren. Han hentet hatten, og ga den til meg.

Jeg ble stum.

Hva jeg kunne gøre til gjengjeld? Har litt forstand på å sette opp hjemmesider, sa jeg? Hadde godt kamera også? Visste litt om kommunikasjon? Ville han sette opp en webshop?

Bernhard Tommerupp er liebhaver. Han er hverken interessert i webshop eller stor hjemmeside. Den han har i dag er minimal. Hans publikum er spesielt. De kommer inn i forretningen. Får en snakk. Og  slik skulle det fortsatt være.

Jeg er glad for at jeg senere har kunnet henvise noen kunder til den eksklusive, og helt spesielle, forretningen. Men Borsalino beverhår, den har jeg. Den er min.

Bildet er tatt den 20. april 2011. Det er fra den gamle utstillingen hos den tidligere eieren. Beverhatten er lidt til høyre for mitten. Litt oppe.

Der henger den ikke mer.

© Knut Skjærven. All rights reserved.
København, den 16. april 2018.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s