Look to Norway! Men hvor er det blitt av Hans Skjervheim?

Look to Norway! Men hvor er det blitt av Hans Skjervheim?

Overskriften fortjener en forklaring:

For godt et år siden sa den danske utdannelses- og forskningsministeren, Søren Pind, at det var på tide å innføre eksamen filosofikum ved de danske læreanstaltene.

Det er smått med moralen og dannelsen i ferielandet for tiden. Ministeren mente at eksamen filosofikum kunne være med til å rette opp på tingene. Han bad om idéer til, og diskusjon om hvordan det kunne gjøres. Han fikk ikke mange svar.

Filosofikum ble droppet i Danmark i 1971. Nå vil ministeren ha filosofikum innført igjen, men i større stil. Ikke kun på universitetene, men generelt på de høiere utdannelsene.

Danmark lider: Bandekonflikter som ikke kan stoppes; store pengesummer som forsvinner ut i det blå; politikere som knapt nok kan snakke sammen; integrasjon som helt har feilet i flere generasjoner; områder i storbyene du ikke bør besøke.

Danmark er ikke det hyggelandet det var en gang. Noen har mistolket kompasset.

Minister Søren Pind: “Alle studerende på de videregående uddannelser skal i fremtiden bestå en særlig eksamen kaldet filosofikum, før de kan begynne på deres egentlige studier og gå til flere eksamener.”

I et intervju med den danske avisen Berlingske Tidende, fortssatte ministeren: »Jeg taler om filosofi, moral og etik, men også kulturel bevidsthed. Hvad udspringer vi af? Hvem er vi? Det handler om dannelse, som der mere end nogensinde er brug for.”

Det kan jeg snakke med om, tenkte jeg. Jeg har nemlig papir på at jeg har bestått eksamen filosofikum ved Universitetet i Bergen (UiB). Innen jeg tok grunnfag i filosofi, samme sted. Spesiale i filosofisk estetikk med Arild Haaland som sensor ved den avsluttende, muntlige eksamen. Kjell S. Johannesen som veileder.

Den gangen ble det gjort kort prosess. Bestod du ikke eksamen filosofikum, fikk du ikke lov til å lese videre. Ikke en gang jurist kunne du bli.

Det har ikke gått en eneste dag siden den gangen, hvor jeg ikke har hatt glede av filosofikum. Og mitt grunnfag i filosofi. Arne Næss lærte meg forskjellen på beskrivende og normerende definisjoner. Gerhard Radnitzky, lærte meg forskjellige schools of metascience. Edmund Husserl, gjorde klart hva fenomenologi var. Skjervheim, utla det liberale dilemma. Gunnar Skirbekk, skrev om truth and preconditions.

Filosofikum varte hele det første semesteret. Pensum omfattet filosofi, psykologi og logikk. Det var ikke bare, bare. Bestod du ikke, kom du ikke videre i karrieren.

For meg bar det kort etter til jernbanestasjonen. Født på Betanien, og med barneskoene trått i Richard Nordråksgate.  Jeg kjente veien. Over fjellet med tog til Oslo. Derfra med danskebåten. Landet klokken 9 om morgenen på Sankt Anne Plads, et steinkast fra Nyhavn i den store byen.

Det ble til magistergrad ved Universitet i København (UiK). Fagkombinasjonen var film og fenomenologi. Måtte selv lære opp veilederen. Fenomenologi kunne de knapt nok stave til i Danmark på den tiden. Ble du oppdaget ble livet surt. Det var Marx og Engels og ingen andre. Berufsverbot forekom.

I dag består pensum for humanister ved UiB, av 2 bøker. Det klares på et halvt semester. Eller i løpet av studietiden.

Begge bøkene er skrevet av folk med tilknytning til Institutt for filosofi og førstesemesterstudier ved UiB:

Gunnar Karlson: Språk og argumentasjon (2015) er den ene boken. Espen Gamlund, Lars Fr. H. Svendsen, Simo Säätelä: Filosofi for humanister (2016) er den andre. Den siste består av tre seksjoner: Filosofi (Svendsen), etikk (Gamlund) og estetikk (Säätelä).

Karlson’s Språk og argumentasjon er en glimrende liten bok. Den er kort, presis og operasjonell. Den kan brukes til daglig. Jeg leser den med stor fornøyelse. Thumbs up

Jeg er ikke overbevist hva angår Filosofi for humanister. Jeg har lest seksjonen om filosofi, skrevet av Lars Fr. H. Svendsen. De to andre seksjonene har jeg bare bladd igjennom. De ligger til senere.

Jeg ser to utfordringer i seksjonen om filosofi.

For det første fremstilles filosofien for humanister som et normativt prosjekt. Lars Fr. H. Svendsen vil ha folk til å gå langs de skinnene han legger ut. En slik modell kommer det ikke alltid god filosofi ut av. Det er ganske enkelt for trangt.

Filosofi er etter mitt skjønn også evnen til at tenke selv. Fylle ut der hvor der er huller. Filosofikum skal oppøve evnen til å arbeide undersøkende og kritisk. Selv. Det viktige er å lære og filosofere, ikke å lære og lese om filosofi.

Schleiermacher, Dilthey, Heidegger, Gadamer med flere listes opp. Men hvor er det blitt av Edmund Husserl som la spirene til mye av det Heidegger og Gadamer senere disket opp med?

Ikke minst: Hvor blir det av Hans Skjervheim, som etter manges mening er fullt på høyde internasjonalt? Det var ham som hentet fenomenologien, og hermeneutikken til det norske akademiske miljøet.

Skjervheim er etter min mening en av høvdingene i norsk filosofi. Han er ikke nevnt i boken. Ikke i notene. Ikke i litteraturen. Arne Næss er også helt oversett.

Eller for den saks skyld: Hvor er det blitt av henvisningene til Gunnar Skirbekk og Jon Hellesnes. Begge har hatt sin gang på instituttet, og har levert vektige bidrag til bergensmiljøet på Sydneshaugen.

I den eksisterende varianten av filosofikum, som den kan leses ut av Filosofi for humanister, får jeg den oppfattelsen, at de humanistiske vitenskapene utelukkende handler om hermeneutikk. Det er mulig at det er der fasitlisten ender, men hele argumentasjonen frem til det synspunktet (som jeg for øvrig er enig i), mangler.

Eksamen filosofikum ved UiB kan ikke avhjelpe mangel på dannelse og moral i ferielandet mot syd. Men den kan godt inspirere. Jeg er overbevist om, at filosofikum er en god investering både i tid og penger. At man faktisk blir klokere av det. At filosofi faktisk er dannende, og gir grobunn for moral.

Look to Norway. Men hvor er ånden fra Skjervheim? Den burde være en del av filosofien for humanister. Spesielt hvis prosjektet er hermeneutikk.

Uansett, sender jeg kommentaren videre til den danske utdannelses- og forskningsministeren, Søren Pind.   Jeg skal holde dere oppdatert.


Knut Skjærven er bergenser. Bor i København. Han har filosofikum fra UiB og grunnfag i filosofi samme sted. Han er cand. mag. fra UiB i 1972, og mag.art. fra UiK i 1975. Har skrevet bøkene Filmvidenskab. Et fænomenologisk Essay (Berlinske Forlag) og Godkendt. Manual for reklamekøber (Markedsforlaget). Begge på dansk. Har jobbet med kommunikasjon, ledelse og forretningsutvikling. Skrevet et utall av artikler. Har hatt fast spalte om kommunikasjon i Dagbladet Børsen, og har tidligere skrevet om dansk kultur for Bergens Tidende.

#soerenpind #arnenaess #bergenstidende #sorenpind #skjaervheim #hansskjaervheim #universitetetibergen #uib #filosofiskinstitutt #instituttforfilosofi #detliberaledilemma #liberaltdilemma #forberedendeprøve #filosofikum #examenfilosofikum

 

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s